Noc Kultury 2024 w Opolu – wielkie święto sztuki i twórczości

Mamy zaszczyt poinformować, że 17 maja 2024 roku doszło do ważnego wydarzenia dla środowiska artystycznego i kulturalnego Opola. Zastępca Prezydenta Miasta Opola – Pan Maciej Wujec oraz Prezes Fundacji Uniwersytetu Opolskiego – dr Sabina Wyrwich-Płotka podpisali umowę o realizację zadania publicznego nr CDO-ROP.526.7.29.2024 pod tytułem „Noc Kultury”.

Noc Kultury to wyjątkowe wydarzenie skierowane do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych aktywnym uczestnictwem w wydarzeniach artystycznych i kulturalnych. Tegoroczna edycja będzie szczególnie atrakcyjna dla wszystkich entuzjastów sztuki i twórczości wizualnej.

W ramach Nocy Kultury 2024 przewidziane zostały liczne pokazy, wystawy oraz warsztaty przeznaczone dla odbiorców o zróżnicowanych preferencjach i w różnym wieku. Wśród zaplanowanych atrakcji znajdą się m.in. warsztaty sitodruku, podczas których uczestnicy będą mogli tworzyć nadruki na koszulkach i torbach, zaprojektowane specjalnie na tę okazję przez studentów Wydziału Sztuki Uniwersytetu Opolskiego.

Tegoroczna Noc Kultury będzie również doskonałą okazją do uczczenia ważnej rocznicy – 20-lecia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. W ramach wydarzenia zaprezentowane zostaną wystawy i studenckie prace artystyczne nawiązujące do tego historycznego wydarzenia.

Dzięki różnorodności atrakcji, Noc Kultury 2024 z pewnością przyciągnie zarówno miłośników sztuki, jak i osoby poszukujące nowych form spędzania wolnego czasu w sposób twórczy i inspirujący.

Podpisana umowa jest doskonałym przykładem owocnej współpracy między instytucjami samorządowymi a środowiskiem akademickim. Wspólne działania mają na celu nie tylko promocję sztuki i twórczości, ale także integrację lokalnej społeczności wokół wydarzeń kulturalnych.

Władze Uniwersytetu Opolskiego oraz Fundacja Uniwersytetu Opolskiego składają serdeczne podziękowania Zastępcy Prezydenta Miasta Opola – Panu Maciejowi Wójcikowi oraz całemu Urzędowi Miasta za okazane wsparcie i zaufanie. Dzięki takim inicjatywom możliwy jest dynamiczny rozwój życia kulturalnego w Opolu oraz promocja talentów artystycznych.

Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Opola i okolic do aktywnego udziału w Nocy Kultury 2024. Będzie to niezapomniana uczta dla ducha i zmysłów!