,

Nowa era dla Forum Biznesu Uniwersytetu Opolskiego

Posiedzenie Forum Biznesu – fot. Sylwester Koral

Mamy zaszczyt ogłosić zmiany, które zaszły w strukturze funkcjonowania podmiotów działających w ramach Uczelni, które z pewnością przyczynią się do jeszcze większego rozwoju współpracy akademicko-biznesowej. Zgodnie z decyzją Jego Magnificencji Rektora Uniwersytetu Opolskiego prof. Marka Masnyka, od 15 października 2023 r. działalnością Forum Biznesu Uniwersytetu Opolskiego oraz wszystkimi planowanymi aktywnościami zajmować się będzie Fundacja Uniwersytetu Opolskiego.

Oznacza to rozpoczęcie nowej ery dla naszego Forum Biznesu, a zarazem kroku w przyszłość, która jest jeszcze bardziej ukierunkowana na dynamiczny rozwój relacji między światem biznesu a akademicką społecznością naszego Uniwersytetu.

Fundacja Uniwersytetu Opolskiego, bogata w doświadczenie współpracy z otoczeniem gospodarczym Uczelni, przejmie aktywność związaną z Forum Biznesu, kontynuując misję nawiązywania strategicznych partnerstw, wspierania innowacyjnych przedsięwzięć i zachęcania do budowania współpracy między przedsiębiorcami a naszymi studentami oraz kadrami naukowymi.

Za cel stawiamy sobie dalsze umacnianie mostów między światem akademickim a biznesowym, promowanie przedsiębiorczości, tworzenie szans zawodowych dla naszych studentów i wspieranie badań naukowych mających realny wpływ na biznesowy ekosystem regionu.

Jesteśmy przekonani, że Fundacja Uniwersytetu Opolskiego jako nowy opiekun Forum Biznesu wniesie nie tylko swoją wiedzę i doświadczenie, ale także nowe pomysły, które pozwolą nam jeszcze skuteczniej wspierać rozwój przedsiębiorczości w naszym regionie.

Wszystkim członkom dziękujemy za dotychczasową aktywność i zaangażowanie w działalność Forum Biznesu Uniwersytetu Opolskiego. Mamy nadzieję, że nadchodzące zmiany przyniosą owocne rezultaty i staną się źródłem nowych możliwości zarówno dla naszej uczelni, jak i dla lokalnego biznesowego środowiska.