Uroczyste odsłonięcie tablicy profesora Zdzisława Najdera

Prof. Zdzisław Najder, źródło: Instytut Nauk o Literaturze UO

W dniach 6 i 7 czerwca br. na Uniwersytecie Opolskim odbędzie się wyjątkowe wydarzenie upamiętniające Profesora Zdzisława Najdera, wybitnego badacza twórczości Josepha Conrada. Fundacja Uniwersytetu Opolskiego, Polskie Towarzystwo Conradowskie oraz Instytut Nauk o Literaturze UO mają zaszczyt zaprosić na uroczyste odsłonięcie tablicy poświęconej temu wielkiemu uczonemu.

Profesor Zdzisław Najder był wieloletnim pracownikiem Instytutu Filologii Angielskiej Uniwersytetu Opolskiego, uznanym historykiem literatury i światowej sławy conradystą. Jego dorobek naukowy i działalność społeczna wywarły ogromny wpływ na popularyzację twórczości Josepha Conrada oraz ukazanie jej polskich korzeni.

Uroczystość odsłonięcia tablicy będzie połączona z promocją książki „Essays on Joseph Conrad in Memory of Professor Zdzisław Najder (1930-2021)” oraz wystawą fotograficzną „Profesor Najder – Conradysta”. Odsłonięciu towarzyszyć będzie konferencja naukowa poświęcona twórczości, analizie i interpretacji dzieł Josepha Conrada i Zdzisława Najdera. Wydarzenie to będzie doskonałą okazją do uczczenia pamięci wybitnego literaturoznawcy oraz pogłębienia wiedzy na temat jego dorobku naukowego.

Jako organizatorzy pragniemy podziękować JM Rektorowi Uniwersytetu Opolskiego za objęcie patronatu honorowego nad tym przedsięwzięciem. Ponadto wyrażamy wdzięczność Stowarzyszeniu Autorów ZAiKS za partnerstwo w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników literatury, badaczy twórczości Josepha Conrada oraz osoby zainteresowane dorobkiem naukowym profesora Zdzisława Najdera do wzięcia udziału w tej uroczystości!