Wyjazd naukowy studentów historii dzięki wsparciu Fundacji UO

Uczestnicy wyjazdu

W dniu 26.03.2024 roku, grupa studentów I i III roku kierunku Historia i Teraźniejszość HIT 40+, pod opieką dr Magdaleny Przysiężnej-Pizarskiej oraz dwie studentki z Hiszpanii uczestniczące w programie Erasmus+ pod opieką dr hab. Tomasza Ciesielskiego, prof. UO, dyrektora Instytutu Historii, miała niezwykłą okazję wzięcia udziału w wyjeździe naukowym do zamku w Mosznej. To wyjątkowe wydarzenie, które dostarczyło uczestnikom niezapomnianych wrażeń, było możliwe dzięki wsparciu Fundacji Uniwersytetu Opolskiego.

Podczas wyjazdu, studenci mieli okazję odkryć tajemnice zamku, do których nie każdy ma dostęp. Dzięki uprzejmości i przychylności Prezesa spółki Moszna Zamek, studenci zostali poprowadzeni przez korytarze i schody do miejsc, które zwykle są niedostępne dla zwiedzających. Przewodnik po zamku, Pan Adam, z pasją i zaangażowaniem opowiadał o historii zamku oraz tajemnicach związanych z jego właścicielami. Jego opowieści poruszały wyobraźnię studentów, a piękne zdobienia pokoi i aranżacje wnętrz dodatkowo uwydatniły bogatą historię zamku.

Wyjazd nie tylko dostarczył wiedzy historycznej, ale również umożliwił studentom przeżycie niezapomnianych chwil i tworzenie wspomnień na całe życie. Historia zapisana w murach zamku, na zdjęciach i obrazach, poruszyła serca wszystkich uczestników.

Transport na miejsce został zapewniony przez firmę GTV Bus, która nie tylko jest partnerem Fundacji UO, ale także Mecenasem Programu Stypendialnego PRIMUS. Dziękujemy za wsparcie tej inicjatywy oraz zaangażowanie w rozwój edukacji i kultury.

Dla wszystkich uczestników wyjazdu, był to nie tylko czas nauki, ale również okazja do poszerzenia horyzontów i doświadczenia historii w sposób niezwykle realny i inspirujący.

Fundacja Uniwersytetu Opolskiego jest dumna z możliwości wspierania takich inicjatyw, które nie tylko przyczyniają się do rozwoju wiedzy, ale także umożliwiają studentom unikalne doświadczenia edukacyjne i kulturowe.

Życzymy wszystkim kolejnych udanych inicjatyw i niezapomnianych chwil spędzonych na poznawaniu historii i kultury!